https://may.proz.com/forum/bulgarian/227284-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8_%D0%B8_%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8.html

Off topic: Непреводими български думи и изрази
Penyiaran jaluran : etale
etale
etale
Local time: 16:14
Bahasa Sepanyol hingga Bahasa Bulgaria
+ ...
Jun 18, 2012

Идеята да пусна тази тема дойде в резултат на невъзможността ми да преведа в неформален разговор израза "заврян зет". Сигурно има още много непреводими думи и изрази. А може би някои от тях имат точен (или не съвсем) еквивалент на други езици?...

Alexandra Staneva
Alexandra Staneva  Identity Verified
Bulgaria
Local time: 17:14
Bahasa Bulgaria hingga Bahasa Inggeris
+ ...
чудесна тема Jun 19, 2012

Замислих се и аз! Налагаше ми се да превеждам на баща ми вицовете за Вуте и Геле и доста се затруднявах - затова започвах от а и б, ако знаех, разбира се историята, за да „вкарам в картинката“ съответния англичанин/англичанка. Те пак не разбираха, но ние доста се смеехме на мои... See more
Замислих се и аз! Налагаше ми се да превеждам на баща ми вицовете за Вуте и Геле и доста се затруднявах - затова започвах от а и б, ако знаех, разбира се историята, за да „вкарам в картинката“ съответния англичанин/англичанка. Те пак не разбираха, но ние доста се смеехме на моите усилия. Дори и да успеех да предам хумора - той май си беше само наш - те се чудеха на какво се смеем. Освен „завряния зет“ е доста трудно изобщо да им обясним нашите роднински връзки при положение, че за тях всичко е "in-law". И т.н.Collapse

etale
etale
Local time: 16:14
Bahasa Sepanyol hingga Bahasa Bulgaria
+ ...
TOPIC STARTER
Ето още една Mar 1, 2015

СЪКЛЕТ

Тази събота и неделя ги прекарах с един спешен превод, който много прилича на телефонния указател....

Boyko Bankoff
Boyko Bankoff
Greece
Local time: 17:14
Bahasa Greek hingga Bahasa Bulgaria
+ ...
Кака и бате Mar 25, 2015

Здравейте !
Ето Ви още две непреводими думички - няма ги и в гръцкия език.
А иначе за вицовете - имаме много общи с вицовете в гръцкия език - нали сме си балкански синдром...

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

You can also contact site staff by submitting a support request »

Непреводими български думи и изрази

LinguaCore
AI Translation at Your Fingertips

The underlying LLM technology of LinguaCore offers AI translations of unprecedented quality. Quick and simple. Add a human linguistic review at the end for expert-level quality at a fraction of the cost and time.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »