Halaman dalam topik: [1 2 3] > |
Off topic: Nyelvi fejtörő Penyiaran jaluran : Attila Piróth
|
Attila Piróth Perancis Local time: 13:57 Ahli Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ...
Mit csinál a micsoda a micsodán meddig mit csinál a micsodája? | | |
Eva Blanar Hungary Local time: 13:57 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... Megy a juhász a szamáron... | May 19, 2004 |
... földig ér a lába
ez jó volt! Tudsz még ilyeneket? | | |
Attila Piróth Perancis Local time: 13:57 Ahli Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... TOPIC STARTER Hú, ez gyors volt! | May 19, 2004 |
Eva Blanar wrote:
... földig ér a lába
ez jó volt! Tudsz még ilyeneket?
Bravó!
Még egy eszembe jutott:
Mi történik, ha a rózsafüzér beleesik a tejsavóba?
[Edited at 2004-05-19 21:43] | | |
|
|
Eva Blanar Hungary Local time: 13:57 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... Én is hoztam: | May 20, 2004 |
Vőlegénynek nincsen,
menyasszonynak igen,
a macskának csak elöl,
a majomnak kétfelől.
És egy "szakmai":
Egy nyelven sem tud,
mégis minden nyelven beszél. | | |
Attila Piróth Perancis Local time: 13:57 Ahli Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... TOPIC STARTER Rákérdezhetek? | May 20, 2004 |
Eva Blanar wrote:
Vőlegénynek nincsen,
menyasszonynak igen,
a macskának csak elöl,
a majomnak kétfelől.
És egy "szakmai":
Egy nyelven sem tud,
mégis minden nyelven beszél.
Csak nem a kis m betű?
m betű?
m betű?
m betű?
(Ez a visszhang) | | |
Eva Blanar Hungary Local time: 13:57 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... Remek válasz! | May 20, 2004 |
Kitűnő ötlet volt - kéretnek a további fejtörők!
Nekem pillanatnyilag csak egy "közgazdasági" jellegű feladványom van:
Egy kereskedő vásárolt valamilyen árut 7 dollárért, eladta 8 dollárért, visszavásárolta 9 dollárért, majd újra eladta 10 dollárért. Mekkora volt a nyeresége? | | |
Eva Blanar wrote:
Nekem pillanatnyilag csak egy "közgazdasági" jellegű feladványom van:
Egy kereskedő vásárolt valamilyen árut 7 dollárért, eladta 8 dollárért, visszavásárolta 9 dollárért, majd újra eladta 10 dollárért. Mekkora volt a nyeresége?
2 dollár szerintem, de nem értem, hogy hol a zsákbamacska - mert gyanítom, hogy van benne... | |
|
|
Eva Blanar Hungary Local time: 13:57 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... Nem, nincs csapda, csak logikus gondolkodás kell | May 21, 2004 |
Katalin Horvath McClure wrote:
...de nem értem, hogy hol a zsákbamacska - mert gyanítom, hogy van benne...
á, közgazdász számára nincs zsákbamacska, de rengetegen kardoskodnak amellett, hogy "éppen pénzénél lesz" (mert a 9 dolláros eladásnál 2 dolláros veszteséget szenvedett, amivel az előző tranzakció 1 dolláros nyeresége áll szemben, és ezt az 1 dollárt kapta vissza a végén) vagy "1 dollárt nyer" (először nyert 1 dollárt, aztán azt elveszítette a visszavásárlásnál - éppen pénzénél volt -, de a végén nyert 1 dollárt rajta).
Na, senki többet? | | |
Palko Agi Local time: 13:57 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... Lehet, hogy ismeritek (bár ez nem igazán nyelvi) | May 24, 2004 |
én már régen hallottam, de a napokban töprengtek rajta a gyerekeim a suliban órákon át, ezek szerint nem olyan közismert. HŰ, mekkorát nőttem a szemükben, mikor megoldottam!
Egy szállodában hárman vesznek ki egy szobát 30 dollárért, előre fizetnek (fejenként 10-10 dolcsit). Megérkezésük után derül ki, hogy kapnak 5 dollár kedvezményt, a tulaj fel is küldi nekik a boyjal. A boy viszont azt gondolja, úgysem tudnak elosztani 5 dollárt háromfelé, így ke... See more én már régen hallottam, de a napokban töprengtek rajta a gyerekeim a suliban órákon át, ezek szerint nem olyan közismert. HŰ, mekkorát nőttem a szemükben, mikor megoldottam!
Egy szállodában hárman vesznek ki egy szobát 30 dollárért, előre fizetnek (fejenként 10-10 dolcsit). Megérkezésük után derül ki, hogy kapnak 5 dollár kedvezményt, a tulaj fel is küldi nekik a boyjal. A boy viszont azt gondolja, úgysem tudnak elosztani 5 dollárt háromfelé, így kettőt zsebrevág, és csak hármat ad vissza.
Vagyis így mindannyian fizettek 9-9 dollárt, 3 x 9 = 27, plusz 2 dollár vándorolt a boy zsebébe. Hol a harmincadik dollár? ▲ Collapse | | |
esaxon33 Local time: 13:57 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... 0 a nyereség | May 24, 2004 |
7 dollarert megveszi és eladja 8 dollárért. eddig nyert 1 dollárt. majd megveszi 9 dollárért, amivel veszít 1 dollárt. utana eladja 10 dollarert, így visszanyeri az 1 dollárt. végső nyeresége 0 dollár. | | |
Eva Blanar Hungary Local time: 13:57 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... A boynak igaza volt | May 25, 2004 |
Tényleg nem lehet 5 dollárt háromfelé elosztani (ahogyan 25-öt sem), tehát lényegében a probléma ott keletkezett, hogy a 25 dolláros szobaárat túlfizették (egyenként 1 2/3 dollárral), a visszajáró pénz viszont maradéktalanul megvan, mert 1 dollárt visszakaptak, 2 dollárt meg a boy tett zsebre. (Majd még gondolkozom, hogy tudom-e ezt szebben is.)
Ami a 0 nyereséget illeti: igen, csalóka a dolog, de mivel tudjuk, hogy a nap folyamán - valamikor az első eladá... See more Tényleg nem lehet 5 dollárt háromfelé elosztani (ahogyan 25-öt sem), tehát lényegében a probléma ott keletkezett, hogy a 25 dolláros szobaárat túlfizették (egyenként 1 2/3 dollárral), a visszajáró pénz viszont maradéktalanul megvan, mert 1 dollárt visszakaptak, 2 dollárt meg a boy tett zsebre. (Majd még gondolkozom, hogy tudom-e ezt szebben is.)
Ami a 0 nyereséget illeti: igen, csalóka a dolog, de mivel tudjuk, hogy a nap folyamán - valamikor az első eladás után - be kellett nyúlni a kasszába azért a plusz dollárért, amit az első visszavásárlásra költött, több pénz forog itt, mint az első 7 dollár + a nyereség/veszteség.
Tegyük fel például, hogy 10 dollár volt a kasszában reggel. Ebből vett valamit 7 dollárért, eladta 8-ért, vagyis az első kör után a kasszában 11 dollár volt. Amikor 9 dollárért ismét megvette, 2 dollárja maradt, amikor tehát ismét pénzzé tette, akkor 12 dollárral zárta a napot, vagyis a nyeresége 2 dollár (Kati mondta jól).
Egy másik megközelítésben: vásárlásra 7 + 9 dollárt költött, bevétele viszont 8 + 10 dollár volt.
Kérek mééég... ▲ Collapse | |
|
|
Attila Piróth Perancis Local time: 13:57 Ahli Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... TOPIC STARTER A tigrisek szigete | May 25, 2004 |
Eva Blanar wrote:
Kérek mééég...
Hát, ha már így a logika irányába terelődött a beszélgetés, akkor itt az egyik kedvencem - remélem, erre is úgy záporoznak majd a megoldások, mint a korábbiakra.
Van egy sziget, ahol N db egyformán (és felettébb) intelligens éhes tigris található, meg egy jókora darab hús. Ha valamelyik tigris megeszi a húst, akkor jóllakik és elalszik; ekkor a többiek szemében átalakul egy darab hússá, melyet egy (nem több!) tigris felfalhat (aki ekkor, értelemszerűen, elaszik és a továbbiakban darab húsként vesz részt a fejtörőben). A tigrisek hamarosan éhen döglenek. Azt azonban egyik sem kívánja megkockáztatni, hogy a többieknek ő legyen a vacsorája. Ha azonban biztos abban, hogy a többiek nem ugranak neki, akkor megeszi a húst. A tigrisek tudják, hogy mindegyikük tökéletesen átlátja a helyzetet. Mi történik? | | |
Mind elpusztulnak | May 25, 2004 |
Attila Piróth wrote:
Van egy sziget, ahol N db egyformán (és felettébb) intelligens éhes tigris található, meg egy jókora darab hús. Ha valamelyik tigris megeszi a húst, akkor jóllakik és elalszik; ekkor a többiek szemében átalakul egy darab hússá, melyet egy (nem több!) tigris felfalhat (aki ekkor, értelemszerűen, elaszik és a továbbiakban darab húsként vesz részt a fejtörőben). A tigrisek hamarosan éhen döglenek. Azt azonban egyik sem kívánja megkockáztatni, hogy a többieknek ő legyen a vacsorája. Ha azonban biztos abban, hogy a többiek nem ugranak neki, akkor megeszi a húst. A tigrisek tudják, hogy mindegyikük tökéletesen átlátja a helyzetet. Mi történik?
Szerintem mind elpusztulnak, vagy úgy, hogy a hús is ott rohad, vagy anélkül.
Tegyük fel, hogy a tigris így gondolkodik:
-Nem eszem meg a húst, mert akkor én leszek a következő áldozat. Mindegyikük így gondolkozik, ezért csak nézik a húst, és egyik sem mozdul. Idővel éhenhalnak, a hús meg ott rohad.
De az is lehet, hogy a tigris tovább gondolkodik:
-Igen ám, de a többiek is így gondolkodnak, és ezért nem fogják sem a húst megenni, sem pedig engem, ha én megeszem a húst. Ezért inkább megeszem a húst - ezzel ráveti magát a húsra.
Igen ám, de a többi tigris is ugyanígy gondolkodott, így mindannyian egyszerre ugranak a húsra, széttépik, így nem laknak jól, de a hús eltűnik, és visszaértünk a kezdeti problémához, csak hús nélkül, és idővel mindannyian éhen pusztulnak.
Szóval szerintem tömeges tigrishalál lesz a vége így is, úgy is. | | |
Attila Piróth Perancis Local time: 13:57 Ahli Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... TOPIC STARTER
Katalin Horvath McClure wrote:
Szerintem mind elpusztulnak, vagy úgy, hogy a hús is ott rohad, vagy anélkül.
Tegyük fel, hogy a tigris így gondolkodik:
-Nem eszem meg a húst, mert akkor én leszek a következő áldozat. Mindegyikük így gondolkozik, ezért csak nézik a húst, és egyik sem mozdul. Idővel éhenhalnak, a hús meg ott rohad.
De az is lehet, hogy a tigris tovább gondolkodik:
-Igen ám, de a többiek is így gondolkodnak, és ezért nem fogják sem a húst megenni, sem pedig engem, ha én megeszem a húst. Ezért inkább megeszem a húst - ezzel ráveti magát a húsra.
Igen ám, de a többi tigris is ugyanígy gondolkodott, így mindannyian egyszerre ugranak a húsra, széttépik, így nem laknak jól, de a hús eltűnik, és visszaértünk a kezdeti problémához, csak hús nélkül, és idővel mindannyian éhen pusztulnak.
Szóval szerintem tömeges tigrishalál lesz a vége így is, úgy is.
Nem fogalmaztam elég pontosan. A hús nem téphető szét - vagy valamelyik tigris közelebb áll a húshoz, mint a többiek; tehát az az egyébként kézenfekvő feltevés, hogy egyszerre vetik rá magukat, ki van zárva. | | |
Halaman dalam topik: [1 2 3] > |