Am văzut că subiectul apare periodic pe forum. Lucrez împreună cu un grup mai mare la construirea unor dicționare de corectare ortografică pentru limba română. Dicționarele sunt gratuite, și sunt disponibile pentru un număr de programe după cum urmează:
1. Dicționare Mozilla (Firefox, Thunderbird, SeaMonkey, etc.)
În produsele Mozilla, dicționarele sunt independente de sistemul de operare, �... See more Am văzut că subiectul apare periodic pe forum. Lucrez împreună cu un grup mai mare la construirea unor dicționare de corectare ortografică pentru limba română. Dicționarele sunt gratuite, și sunt disponibile pentru un număr de programe după cum urmează:
1. Dicționare Mozilla (Firefox, Thunderbird, SeaMonkey, etc.)
În produsele Mozilla, dicționarele sunt independente de sistemul de operare, și sunt distribuite sub formă de extensie. Aceasta se găsește la:
https://addons.mozilla.org/ro/firefox/addon/4964
și cuprinde trei dicționare: unul standard (ortografia post 1993, cu â/sunt), unul clasic (ortografia ante 1993, cu î/sînt) și un dicționar cu sedile.
Dicționarul se alege cu un clic-dreapta de maus în fereastra de editare. Găsiți cele trei dicționare în meniul Languages sub numele de Romanian, ro_classic și ro_cedilla.
2. Dicționare OpenOffice.org
Începând cu versiunea OpenOffice.org 3.0, dicționarele se distribuie sub formă de extensie. Două extensii sunt disponibile, una standard (â) și una clasică (î):
http://extensions.services.openoffice.org/project/dictionaries-ro
http://extensions.services.openoffice.org/project/dictionaries-ro-classic
Pe lângă dicționarele de corectare ortografică, extensiile mai cuprind dicționare de sinonime (thesaurus) și dicționare de despărțire în silabe. Ca și în cazul Mozilla, dicționarele sunt independente de sistemul de operare.
3. Dicționare aspell
Variantele standard (â) și clasică (î) se găsesc la:
http://downloads.sourceforge.net/rospell/aspell5-ro-3.2.7.tar.bz2
http://downloads.sourceforge.net/rospell/aspell5-ro-3.2.7-classic.tar.bz2
În Linux/Unix, se instalează ca orice arhivă sursă:
# tar -xjvf aspell5-ro-3.2.7.tar.bz2
# cd aspell5-ro-3.2.7
# ./configure && make && make install
Odată instalate, dicționarele devin accesibile automat în majoritatea editoarelor de text din mediile Gnome și KDE. În MacOS, dicționarele sunt compatibile cu CocoAspell.
4. MacOS
Instalarea se face în felul următor:
- instalați CocoAspell de la http://cocoaspell.leuski.net/
- alegeți unul din dicționarele aspell de mai sus, după dezarhivare prin dublu clic pe el, puneți directorul rezultat în Library/Application Support/CocoAspell (veți găsi acolo instalat deja un director cu dicționarul pentru limba engleză)
- mergeți la System Preferences/Spelling și lăsați aplicația să-și compileze modulul.
A se reține că, în MAC OS X, CocoAspell nu este compatibil cu Microsoft Office 2004/2008, dar se poate folosi cu multe aplicații care folosesc motorul ortografic Apple: TextEdit, Pages, Nisus, Mellel, OpenOffice, NeoOffice, iCalamus (între aplicațiile DTP), etc. Pentru Mozilla Firefox folosiți extensia descrisă mai sus.
Enjoy!
Lucian ▲ Collapse | | |