Englesko-bosanski rjecnik
Penyiaran jaluran : Tanja Abramovic (X)
Tanja Abramovic (X)
Tanja Abramovic (X)  Identity Verified
Bahasa Inggeris hingga Bahasa Serbia
+ ...
Mar 26, 2004

Postovane kolege,

da li je neko cuo za Ostojicev "Englesko- bosanski rjecnik" i da li ga je neko koristio?
Taj recnik bih mogla da nabavim ovde u Americi, pa me interesuje koja je velicina tog recnika (koliko ima jedinica, tj. da li je debeo ili tanak), kakav je u poredjenju sa recnicima Filipovic/Benson/Drvodelic (po broju jedinica datih na engleskom jeziku) i da li je baziran na britanskoj ili americkoj varijanti engleskog.
Da se ne bi neko uvredio, gornja 3 recnika sa
... See more
Postovane kolege,

da li je neko cuo za Ostojicev "Englesko- bosanski rjecnik" i da li ga je neko koristio?
Taj recnik bih mogla da nabavim ovde u Americi, pa me interesuje koja je velicina tog recnika (koliko ima jedinica, tj. da li je debeo ili tanak), kakav je u poredjenju sa recnicima Filipovic/Benson/Drvodelic (po broju jedinica datih na engleskom jeziku) i da li je baziran na britanskoj ili americkoj varijanti engleskog.
Da se ne bi neko uvredio, gornja 3 recnika sam pomenula samo kao parametre zbog broja reci unetih u recnik.
Unapred hvala na odgovorima.

Pozdrav,
Tanja Abramovic
Collapse

pokušajte sa web tražilicom Mar 27, 2004

Da budem iskren, ja ga nisam koristio, a malo istraživanje po internetu nije mi dalo mnogo rezultata.
Ako već dosad niste to učinili, možete putem bilo koje internet tražilice naći ono što sam i ja. Utipkajte Ostojic English Bosnian dictionary i dobićete željeni rezultat.
Znam da ovo i nije baš neka pomoć, ali u svakom slučaju želim vam sve najbolje u potrazi za dodatnim informacijama. Ako nađete nešto korisno možda to možete i objaviti na forumu.

Vesna Zivcic
Vesna Zivcic  Identity Verified
Local time: 05:48
Bahasa Jerman hingga Bahasa Croatia
+ ...
Info Mar 27, 2004

Čini se da se radi o rječniku na nivou srednje škole:

http://www.interliber.com/catlistdetail.asp?ProductID=1412

"Ovaj englesko - bosanski i bosansko - engleski rjecnik radjen je na osnovu poznatih djela iz ove oblasti. On je namijenjen, prije svega, ucenicima srednjih skola u cije programe ulaze osnovni elementi govornog jezika, a spada i razumijeva
... See more

"Ovaj englesko - bosanski i bosansko - engleski rjecnik radjen je na osnovu poznatih djela iz ove oblasti. On je namijenjen, prije svega, ucenicima srednjih skola u cije programe ulaze osnovni elementi govornog jezika, a spada i razumijevanje odabranih odlomaka iz djela engleske i americke knjizevnosti"
Collapse

Tanja Abramovic (X)
Tanja Abramovic (X)  Identity Verified
Bahasa Inggeris hingga Bahasa Serbia
+ ...
TOPIC STARTER
Hvala Mar 27, 2004

Hvala, Vesna, mnogo ste mi pomogli.
Ipak ta vrsta recnika nije ono sto mi treba.
No, mozda u buducnosti izadje i nesto obimnije.
Hvala i Vama, Nedzade.

Puno pozdrava,
Tanja Abramovic

Vesna Zivcic wrote:

"Ovaj englesko - bosanski i bosansko - engleski rjecnik radjen je na osnovu poznatih djela iz ove oblasti. On je namijenjen, prije svega, ucenicima srednjih skola u cije programe ulaze osnovni elementi govornog jezika, a spada i razumijevanje odabranih odlomaka iz djela engleske i americke knjizevnosti"

Said Kaljanac a.k.a. SARAJ
Said Kaljanac a.k.a. SARAJ  Identity Verified
Belgium
Bahasa Bosnia hingga Bahasa Perancis
+ ...
Rjecnik bosansko-engleski, englesko-bosanski Mar 27, 2004

Nedavno sam isao u Sarajevo samo na kratko i cini mi se da sam vidio novi rjecnik englesko-bosanski, bosansko-engleski u izlozima knjizara. Nazalost nisam imao prilike da provjerim da li se radi o rjecniku za srednju skolu ili za fakultete. Sudeci po vanjskom izgledu i debljini reklo bi se da je namjenjen za fakultetlije.

Korice rjecnika su potpuno bijele, sa bosanskom i engleskom (mozda i americkom) zastavom. Ako iko zna o kojem rjecniku govorim i posjeduje ga, molim da nam kaze ne
... See more
Nedavno sam isao u Sarajevo samo na kratko i cini mi se da sam vidio novi rjecnik englesko-bosanski, bosansko-engleski u izlozima knjizara. Nazalost nisam imao prilike da provjerim da li se radi o rjecniku za srednju skolu ili za fakultete. Sudeci po vanjskom izgledu i debljini reklo bi se da je namjenjen za fakultetlije.

Korice rjecnika su potpuno bijele, sa bosanskom i engleskom (mozda i americkom) zastavom. Ako iko zna o kojem rjecniku govorim i posjeduje ga, molim da nam kaze nesto vise o njemu sto se tice kvalitete, broja rijeci, izraza, nivoa, itd.

Said

[Edited at 2004-03-27 22:15]
Collapse

Vesna Zivcic
Vesna Zivcic  Identity Verified
Bahasa Jerman hingga Bahasa Croatia
+ ...
Milica Babić - Bosansko-engleski i englesko-bosanski rjecnik Mar 28, 2004

Čini se da ovaj odgovara Sarajevom opisu:

Izdavac: Bosna Leksika; Sarajevo, BiH; Decembar 2002.
ISBN: 9958932504
Jezik: bosanski, engleski
tvrdi uvez; 1198 strana

"Bosansko-engleski - Englesko-bosanski rjecnik nastao je u zelji da se izborom rijeci iz raznih podrucja ljudskog znanja i djelatnosti, kao i nacinom njihove obrade olaksa svakodnevna i profesionalna komunikcija, te upoznavanje sa bosanskohercegovackom kulturnom bastinom s jedne, i naslij
... See more

tvrdi uvez; 1198 strana

"Bosansko-engleski - Englesko-bosanski rjecnik nastao je u zelji da se izborom rijeci iz raznih podrucja ljudskog znanja i djelatnosti, kao i nacinom njihove obrade olaksa svakodnevna i profesionalna komunikcija, te upoznavanje sa bosanskohercegovackom kulturnom bastinom s jedne, i naslijedjima engleskih govornih podrucja s druge strane.
Ovaj rjecnik ne pretendira da bude enciklopedijsko djelo, jer to uveliko prevazilazi mogucnosti pojedinacnog autora; zato je njime obuhvacena terminologija iz svakodnevnih zivotnih situacija, iz knjizevnih djela pisanih u XX stoljecu a zabiljezena u koriscenim izvorima, te osnovna znanstvena i tehnicka termonologija koja se srece u leksikonima i pisanim izvorima namijenjenim opcoj citalackoj publici. "

http://www.interliber.com/catlistdetail.asp?ISBN=9958932504

"Prvi veliki Bosansko-engleski/englesko-bosanski Rječnik. Ovo djelo štampano je na preko 1.000 stranica i sadrži:

Preko 60.000 riječi

Preko 200.000 pojmova

Posebna vrijednost ovog Rječnika je u tome što oko 30% njegovog sadržaja čine bosanske riječi koje ne možete naći u drugim rječnicima"

http://www.internet.ba/bosna_leksika/IZDANJA.HTM
Collapse

Said Kaljanac a.k.a. SARAJ
Said Kaljanac a.k.a. SARAJ  Identity Verified
Belgium
Bahasa Bosnia hingga Bahasa Perancis
+ ...
Hvala Vesna, Mar 28, 2004

Vesna Zivcic wrote:

tvrdi uvez; 1198 strana

"Bosansko-engleski - Englesko-bosanski rjecnik nastao je u zelji da se izborom rijeci iz raznih podrucja ljudskog znanja i djelatnosti, kao i nacinom njihove obrade olaksa svakodnevna i profesionalna komunikcija, te upoznavanje sa bosanskohercegovackom kulturnom bastinom s jedne, i naslijedjima engleskih govornih podrucja s druge strane.
Ovaj rjecnik ne pretendira da bude enciklopedijsko djelo, jer to uveliko prevazilazi mogucnosti pojedinacnog autora; zato je njime obuhvacena terminologija iz svakodnevnih zivotnih situacija, iz knjizevnih djela pisanih u XX stoljecu a zabiljezena u koriscenim izvorima, te osnovna znanstvena i tehnicka termonologija koja se srece u leksikonima i pisanim izvorima namijenjenim opcoj citalackoj publici. "

http://www.interliber.com/catlistdetail.asp?ISBN=9958932504

"Prvi veliki Bosansko-engleski/englesko-bosanski Rječnik. Ovo djelo štampano je na preko 1.000 stranica i sadrži:

Preko 60.000 riječi

Preko 200.000 pojmova

Posebna vrijednost ovog Rječnika je u tome što oko 30% njegovog sadržaja čine bosanske riječi koje ne možete naći u drugim rječnicima"

http://www.internet.ba/bosna_leksika/IZDANJA.HTM[/quote]

Mnogo Vam hvala na Vasim dragocjenim informacijama, mozda bi ovaj rjecnik odgovarao kolegici Tanji Abramovic, a tako i nama svima.

Said

Tiada moderator ditugaskan khusus untuk forum ini.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »

Englesko-bosanski rjecnik

Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »