Halaman dalam topik:   < [1 2]
POWWOW czy PAŁŁAŁ ?
Penyiaran jaluran : Araksia Sarkisian
Uwe Kirmse
Uwe Kirmse  Identity Verified
Local time: 20:54
Bahasa Poland hingga Bahasa Jerman
+ ...
Moze nie ostatni Nov 5, 2003

leff wrote:
...I tylko mała poprawka. Choć dla Ciebie tamten pałłał był pierwszy (tylko dlaczego zarazem ostatni?), to dla naszej społeczności był on już treci. Pierwszy odbył się pół roku wcześniej - w grudniu.

A jakoś myślałem, że byłem na pierwszym
Nie wykluczam, że nie był to dla mnie ostatni, ale z różnych powodów nie mogę planować długoterminowo (a 1 miesiąc to dla mnie bardzo długi termin), więc jeśli mi wyjdzie, że będę mógł uczestniczyć, zgłoszę się parę dni wcześniej, czy to na ten czy na jakiś kolejny pałłał

lim0nka
lim0nka  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 19:54
Bahasa Inggeris hingga Bahasa Poland
a propos tłumaczenia nazw ulic... Nov 5, 2003

Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, że w co którymś filmie amerykańskim (a już nagminnie w filmach obcojęzycznych z napisamy angielskimi) wszystkie nazwy ulic są tłumaczone na angielski. Zdarzyło mi się kiedyś tłumaczyć film duński z angielskich napisów. Wszystko było pięknie, dopóki nie doszłam do sceny, w której główna bohaterka podawała komuś swój adres...

I tu się zaczęły schody. Bo co? Przetłumaczyć na polski? Paranoja! Zostawić w wersji angielsk
... See more
Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, że w co którymś filmie amerykańskim (a już nagminnie w filmach obcojęzycznych z napisamy angielskimi) wszystkie nazwy ulic są tłumaczone na angielski. Zdarzyło mi się kiedyś tłumaczyć film duński z angielskich napisów. Wszystko było pięknie, dopóki nie doszłam do sceny, w której główna bohaterka podawała komuś swój adres...

I tu się zaczęły schody. Bo co? Przetłumaczyć na polski? Paranoja! Zostawić w wersji angielskiej? Jeszcze gorzej! Pozostało mi jedynie podać natywnym tłumaczenie angielskie i zapytać, a jaką ulicę może chodzić. Nie mam możliwości zgrania dżwięku do pliku audio, więc mogłam jedynie zapisać niby-fonetycznie, bo ja duńskiego ani w ząb. Wszystko dobrze się skończyło, okazało się, że to jedna z ważniejszych ulic w Kopenhadze, więc nie było większych problemów z ustaleniem, o co chodzi. Ale tak sobie pomyślałam, że nawet jeśli oglądał ten film ktoś, kto Kopenhagę dobrze zna, musiał mieć poważny problem z określeniem miejsca akcji.

Więc może jednak spotkajmy się na Hożej...
Collapse

Araksia Sarkisian
Araksia Sarkisian  Identity Verified
Poland
Bahasa Armenia hingga Bahasa Poland
+ ...
TOPIC STARTER
Ale w Łarsału czy w Łarsałie ? Nov 5, 2003

lim0nka wrote:
..Więc może jednak spotkajmy się na Hożej...

Don't worry, limOnka, Uczta jest tam i tylko tam, niezależnie od tłumaczenia nazwy ulicy...:)

W razie czego poprosimy Magdę o te ściągawki na drzewach...:), skuteczna metoda, o ile Straż miejska nie złapie nas...:)

Jest jeszcze jeden sposób na "wytropienie" ścieżki do "Uczty...", ale to ujawnimy bliżej dnia spotkania...

Agnieszka Hayward (X)
Agnieszka Hayward (X)
Poland
Bahasa Jerman hingga Bahasa Poland
+ ...
Pau-uau Nov 6, 2003

wywodząc się z ciemnych jaskiń ursynowianych protestuję przeciw znamionom narodowych odmian alfabetu.
toć myśmy wszyscy jedna jewropa, czy nie?

13 grudnia? pięknościowa data! no i to tylko 3 dni przed osiągnięciem przeze mnie wieku chrystusowego... ave!

Araksia Sarkisian
Araksia Sarkisian  Identity Verified
Poland
Bahasa Armenia hingga Bahasa Poland
+ ...
TOPIC STARTER
A więc, z lekkej ręki naszego Moderatora... Dec 11, 2003

Kto się skusi na:....

Szaszłyk z karkówki z grilla.
Szaszłyk ormiański z polędwicy wieprzowej.
Szaszłyk z jagnięciny z grilla...(mniam-mniam)
Pstrąga gotowanego w ziołach i w maśle.
Łososia duszonego z warzywami i ziemniakami.
Gołąbki w liściach winogron z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smażoną baraninę w ostrym sosie pomidorowym w lawaszu.(To jest taki chleb ormiański - jak prześcieradło)...:)
Pilaw z baraniny podany z su
... See more
Kto się skusi na:....

Szaszłyk z karkówki z grilla.
Szaszłyk ormiański z polędwicy wieprzowej.
Szaszłyk z jagnięciny z grilla...(mniam-mniam)
Pstrąga gotowanego w ziołach i w maśle.
Łososia duszonego z warzywami i ziemniakami.
Gołąbki w liściach winogron z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smażoną baraninę w ostrym sosie pomidorowym w lawaszu.(To jest taki chleb ormiański - jak prześcieradło)...:)
Pilaw z baraniny podany z surówkami.kapusta faszerowana cieciórką, fasolą i soczewicą.
Pierogi mięsne gotowane na parze.
Filet kurczaka pieczony w lawaszu z masłem.
Przepiórki z rusztu przyprawiane po ormiańsku.
Sandacz pieczony w lawaszu z małem.
Kebab ormianski.
Kotlety wołowe z orzechami, rodzinkami i ormiańskimi przyprawami.
Wątróbkę i nerki cielęce smażone z warzywami.
Ararat pilaw - pilaw na słodko z bakaliami i pieczonym jabłkiem.
Bity pulpet drobiowy lub wołowy gotowany w rosole polany smażoną cebulą.

Poza tym, ną przekąski z bakłażanami, pomodorami, gęstymi jogurtami z ogórkami...i t.d., oraz zupy: z baraniny, z czerwonej fasoli, jogurtową, rosół jagnięcy i t.d.
i sałatki: ormiańską, warzywną, z kiszonych warzyw...
A jeszcze dodatki i desery...

Niech przyjdzie na nasze POWWOW!!!!
13-go grudnia o godz. 13:13...:)

A poza tym, będzie prawdziwa Uczta intelektualna! (Jak zawsze..:)) w Restauracji "Uczta ormiańska" na Hożej 43/49 w Warszawie...!

[Edited at 2003-12-11 02:13]
Collapse

Halaman dalam topik:   < [1 2]

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Penyelaras-penyelaras forum ini
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

POWWOW czy PAŁŁAŁ ?

Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »