Halaman dalam topik:   [1 2 3] >
Srpskohrvatski jezik
Penyiaran jaluran : Srdjan Stepanovic
Srdjan Stepanovic
Srdjan Stepanovic  Identity Verified
Serbia
Local time: 14:01
Ahli (2007)
Bahasa Inggeris hingga Bahasa Serbia
+ ...
Oct 18, 2009

Pozdrav svima!

Interesuje me šta mislite o ideji za ukidanje jezičkih kombinacija sa srpskohrvatskim jezikom? Taj jezik više ne postoji i mislim da je nepotrebno da postoje kombinacije i sa srpskim i sa srpskohrvatskim. Ako podržavate ovu ideju, možda bismo mogli da moderatorima uputimo pismo za ukidanje srpskohrvatskog? Ovo je samo ideja

Pozdrav!

Sherefedin MUSTAFA
Sherefedin MUSTAFA
Belanda
Bahasa Belanda hingga Bahasa Albania
+ ...
Predlog da se diskusija vodi na engleskom Oct 18, 2009

Pozdrav Srdjane,

Predložio bih da ovu diskusiju objavite na engleskom i tu možda u forum http://www.proz.com/forum/prozcom_suggestions-13.html.
Mislim da bi se na taj način i ProZovom osoblju omogućilo praćenje diskusije i donošenje eventualnih zaključaka i/ili rešenja bez posredstva moderatora.

Pozdrav,
Sherefedin

Srdjan Stepanovic
Serbia
Ahli (2007)
+ ...
TOPIC STARTER
Hvala na predlogu, Oct 18, 2009

upravo sam sastavio poruku na engleskom i poslao u deo foruma koji ste predlozili.

Pozdrav,

Srdjan

Sherefedin MUSTAFA
Sherefedin MUSTAFA
Belanda
Bahasa Belanda hingga Bahasa Albania
+ ...
Link Oct 18, 2009

Link: http://www.proz.com/forum/prozcom_suggestions/148432-serbo_croat_language.html?pg=e

za sve one koji su zainteresovani da prate ovu diskusiju ili učestvuju u njoj.

Pozdrav,
Sherefedin

Kristina Kolic
Kristina Kolic  Identity Verified
Croatia
Bahasa Inggeris hingga Bahasa Croatia
+ ...
SITE LOCALIZER
Obavijest o Vašoj inicijativi u hrvatskom forumu Oct 18, 2009

Poštovani Srdjane,

Vašu poruku i poveznicu prema temi na engleskom jeziku prenijela sam na hrvatskom forumu jer vjerujem da to pitanje zanima i hrvatsku zajednicu na portalu ProZ.com.

Srdačan pozdrav,

Kristina

Srdjan Stepanovic
Serbia
Ahli (2007)
+ ...
TOPIC STARTER
Odlicno! Oct 18, 2009

Jos bolje

Pozdrav,

Srdjan

V&M Stanković
V&M Stanković  Identity Verified
Serbia
Ahli (2005)
+ ...
A šta bismo time dobili? Oct 18, 2009

U principu, meni može da smeta samo ako sam za nešto zakinuta, ako mi nešto nedostaje, a postoji i poslovica „od viška glava ne boli“. A da srpskohrvatski nije višak i da je čak i formalno u ISO standardizaciji, o tome je već pisao i kolega Kovačević (to je njegova „šlager“ tema). Po meni, onaj ko nema potrebe za korišćenjem tog jezičkog para, može da bira neki drugi, ali u tome ga ni na koji način ne ometa postojanje i ovog jezika. Pogledajte samo prostu statistiku, čini... See more
U principu, meni može da smeta samo ako sam za nešto zakinuta, ako mi nešto nedostaje, a postoji i poslovica „od viška glava ne boli“. A da srpskohrvatski nije višak i da je čak i formalno u ISO standardizaciji, o tome je već pisao i kolega Kovačević (to je njegova „šlager“ tema). Po meni, onaj ko nema potrebe za korišćenjem tog jezičkog para, može da bira neki drugi, ali u tome ga ni na koji način ne ometa postojanje i ovog jezika. Pogledajte samo prostu statistiku, čini mi se da se na KudoZ-u više pitanja postavi u sh>en i en>sh parovima, nego u svim ostalim ex-sh (sr, hr, bo) parovima zajedno - to bi po meni bio očigledan dokaz da je to potrebno i korisno velikom broju naših kolega i da bi oni ovakvim ukidanjem bili uskraćeni.

Nikako ne želim da započinjem, a ni da učestvujem, u bilo kakvim tzv. „stručnim“ lingvističkim diskusijama na tu temu (kakvih je bilo dosta i na ProZ-u), pošto obično praktično odmah zastrane i odu u nešto što nema nikakve veze sa strukom, samo bih zamolila inicijatora Srđana i koleginicu Kristinu koja je to odmah prevela i na hrvatski, kao i druge koji to zagovaraju, da objasne kakve im praktične probleme zadaje postojanje sh jezika na ProZ-u. Verujem da će se u međuvremenu javiti i neki od mnogobrojnih naših kolega koji intenzivno koriste sh jezičke parove, pošto bi ih možda takvo ukidanje ugrozilo.

A uz dužno poštovanje prema kolegi Šerefedinu, potpuno mi je nejasno kako bi nam u ovim našim stvarima pomogli neki drugi na predloženom engleskom ProZ forumu - teško da će nam tu pomoći npr. Japanac ili Amerikanac (a do sada su se javila ta dvojica kolega i to više sa pitanjima nego sa korisnim predlozima, kao što se i moglo očekivati), pa ne vidim nikakvog razloga da se ova diskusija vodi i tamo.

Pozdrav svima,

Vesna
Collapse

Srdjan Stepanovic
Serbia
Ahli (2007)
+ ...
TOPIC STARTER
Ideja za ovaj predlog na forumu Oct 18, 2009

mi je pala upravo posle jednog odgovora na kudoz pitanje u kombinaciji srpskohrvatski-engleski. Jezik kao jezik mi ne smeta, ali ne vidim svrhu njegovog korišćenja, kada već na prozu postoje srpski i hrvatski kao zasebni jezici, osim ako to nisu razlozi sentimentalne prirode Ne znam kako bi to moglo da ugrozi kolege koji postavljaju pitanja u toj kombinaciji, bilo bi dobro da se jave i da daju razlog zašto baš koriste sh umes... See more
mi je pala upravo posle jednog odgovora na kudoz pitanje u kombinaciji srpskohrvatski-engleski. Jezik kao jezik mi ne smeta, ali ne vidim svrhu njegovog korišćenja, kada već na prozu postoje srpski i hrvatski kao zasebni jezici, osim ako to nisu razlozi sentimentalne prirode Ne znam kako bi to moglo da ugrozi kolege koji postavljaju pitanja u toj kombinaciji, bilo bi dobro da se jave i da daju razlog zašto baš koriste sh umesto srpski, ja ne vidim neki valjan razlog osim već pomenutih sentimentalnih Praktične koristi bi moglo da bude. Recimo mogli bi da se objedine svi kudoz odgovori na sh i srpskom u jedan kudoz rečnik radi bolje i lakše pretrage. Ovako mi deluje kao da se jedna ista stvar bez potrebe deli na dva dela.

Pozdrav!

Srđan
Collapse

Miroslav Jeftic
Miroslav Jeftic  Identity Verified
Ahli (2009)
+ ...
Hm Oct 19, 2009

Ne bismo puno dobili, ali ne bismo ništa ni izgubili. Ako neko npr zatraži prevod EN - SH, niko neće reći "da, nema problema", već će uvek uslediti pitanje "a na koji jezik zapravo mislite"? Tim pre što postoje već zasebni jezici kao što je Srđan već rekao.

Kristina Kolic
Kristina Kolic  Identity Verified
Croatia
Bahasa Inggeris hingga Bahasa Croatia
+ ...
SITE LOCALIZER
pitanje srpskohrvatskog zanimljivo srpskoj i hrvatskoj zajednici Oct 19, 2009

Vesna Stankovic wrote:
(...) samo bih zamolila inicijatora Srđana i koleginicu Kristinu koja je to odmah prevela i na hrvatski, kao i druge koji to zagovaraju, da objasne (...)
Vesna

Poštovana Vesna,

Srdjan je ovdje pokrenuo raspravu o pitanju srpskohrvatskog jezika koje obuhvaća i srpski i hrvatski jezik te je stoga svakako zanimljivo i članovima hrvatske zajednice na ProZ.com-u. Budući da većina članova hrvatske zajednice na ProZ.com-u ne prati i ne prima obavijesti o temama na srpskom forumu ili na engleskim forumima ovog portala, ocijenila sam potrebnim upoznati ih s postojanjem ove teme i teme u engleskom forumu prenijevši obavijest o tome u hrvatskom forumu.

Srdačan pozdrav,

Kristina

bergazy
bergazy  Identity Verified
Croatia
Bahasa Croatia hingga Bahasa Itali
+ ...
Srpskohrvatski = klingonski Oct 19, 2009

S obzirom na to da Ustav niti jedne od država nastalih raspadom SFRJ ne navodi srpskohrvatski kao službeni jezik, može se reći da ga na životu održavaju isti mehanizmi kao i oni koji vrede za klingonski.

http://en.wikipedia.org/wiki/Klingon_Language_Institute

Određena grupa ljudi doživljava taj jezik kao svoj. Mislim da bi ih, u duhu zapadne demo
... See more
S obzirom na to da Ustav niti jedne od država nastalih raspadom SFRJ ne navodi srpskohrvatski kao službeni jezik, može se reći da ga na životu održavaju isti mehanizmi kao i oni koji vrede za klingonski.

http://en.wikipedia.org/wiki/Klingon_Language_Institute

Određena grupa ljudi doživljava taj jezik kao svoj. Mislim da bi ih, u duhu zapadne demokratije trebalo podržati kao specifičnu subkulturnu grupu s obzirom na njihov sve manji broj i izuzetno zanimljivu intelektualnu pozadinu.
Collapse

kamilw
kamilw
Bahasa Inggeris hingga Bahasa Poland
+ ...
Komentar od stranca Oct 19, 2009

Zdravo svima,

Dozvolite mali komentar od stranca. Niti jedan od srpskog, bosanskog, hrvatskog i crnogorskog jezika mi nisu materini jezici, ali sve jednako dobro znam i naučio sam da menjam dijalekte kao pravi balkanski špijun Za mene je bilo najudobnije da izaberem "srpskohrvatski" u profilu, kako bi svi odmah znali da poznajem sve ove jezike. Osim toga sam izabrao i pare sa hrvatskim, bosanskim i srpskim jezicima.
... See more
Zdravo svima,

Dozvolite mali komentar od stranca. Niti jedan od srpskog, bosanskog, hrvatskog i crnogorskog jezika mi nisu materini jezici, ali sve jednako dobro znam i naučio sam da menjam dijalekte kao pravi balkanski špijun Za mene je bilo najudobnije da izaberem "srpskohrvatski" u profilu, kako bi svi odmah znali da poznajem sve ove jezike. Osim toga sam izabrao i pare sa hrvatskim, bosanskim i srpskim jezicima. Jednako volim i poštujem ljude i jezike/dijalekte iz celog prostora ex-Juge ali mislim da je dobro da postoji mogučnost izabiranja "srpsko hrvatskog", posebno za ljude kojima to nije prvi jezik.

Pozdrav,
Kamil

[Edited at 2009-10-20 11:55 GMT]
Collapse

Cedomir Pusica
Cedomir Pusica  Identity Verified
Serbia
Ahli (2009)
+ ...
Convenience Oct 19, 2009

Postovani kolega Srdjane,

Mislite da je dovoljan razlog za ukidanje nekog jezika sa formalnog spiska na nekom internet portalu to sto vam je nekako pogodnije da manje znate?

K vragu, neko je postavio isto pitanje u dve jezicke kombinacije! Pa to je apsolutno nedopustivo! Moram dva puta da gledam. Udjem u jednu kombinaciju, pa izadjem iz nje, pa trazim drugi par pa udjem... Uf... koji posao! Aj da mi ukinemo tu mogucnost!

Od sada, svi Srbi moraju da govor
... See more
Postovani kolega Srdjane,

Mislite da je dovoljan razlog za ukidanje nekog jezika sa formalnog spiska na nekom internet portalu to sto vam je nekako pogodnije da manje znate?

K vragu, neko je postavio isto pitanje u dve jezicke kombinacije! Pa to je apsolutno nedopustivo! Moram dva puta da gledam. Udjem u jednu kombinaciju, pa izadjem iz nje, pa trazim drugi par pa udjem... Uf... koji posao! Aj da mi ukinemo tu mogucnost!

Od sada, svi Srbi moraju da govore srBski jezik! Jel to jasno?! A Hrvati hrvatski. Good fences make good neighbors.

Nego kolega, ajmo mi na pivo. Lakse cemo se dogovoriti. A jos ako naseckamo malo mezenceta, ih!

Pozdrav svim ljudima dobre volje! Srpskohrvatski = klingonski = krangovski = neunistiv!

[Edited at 2009-10-23 18:32 GMT]
Collapse

Halaman dalam topik:   [1 2 3] >

Tiada moderator ditugaskan khusus untuk forum ini.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »

Srpskohrvatski jezik

Translation news in Serbia

CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

Buy now! »
Trados Studio 2022 Freelance
The leading translation software used by over 270,000 translators.

Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.

More info »