Part-time tercümanların fatura kesmesi
Penyiaran jaluran : seawalker
seawalker
seawalker
Local time: 10:46
Bahasa Inggeris hingga Bahasa Turki
+ ...
Oct 19, 2005

Evden ek iş olarak çalışan tercüman arkadaşlar, müşteriler fatura istediği zaman o işi nasıl yapıyorsunuz? Müşterilerin istediği bilgisayardan bastırıp verilmiş bir ödeme belgesi mi ? Yoksa gerçekten maliyeye kayıt olup gerçek değer üzerinden fatura mı kesilmesi isteniyor? Bizim kestiğimiz gerçek fatura USA daki müşterinin ne işine yarayacak? VAT uygulanacak mı ? Bu konuları ülkemizde hangi muhasebeciler bilir? Ya faturayı keser de ücreti 6 ay alamazsak nasıl olacak?

Serkan Doğan
Serkan Doğan  Identity Verified
Turki
Bahasa Turki hingga Bahasa Inggeris
+ ...
Fatura Oct 19, 2005

Evet, genelde yurtdışı müşterilerden bu talep geliyor. Ama durumu makul bir biçimde anlatınca anlayış gösteriyorlar. Yurtiçinde istenildiğinde ise, hemen çalıştığım bir bürodan kestirebiliyorum, eğer mutlaka gerekliyse.

Özden Arıkan
Özden Arıkan  Identity Verified
Jerman
Local time: 09:46
Ahli
+ ...
Bunu biraz açar mısın? Oct 19, 2005

"Anlayış gösteriyorlar"

Serkan Dogan wrote:

Evet, genelde yurtdışı müşterilerden bu talep geliyor. Ama durumu makul bir biçimde anlatınca anlayış gösteriyorlar.

ile kastın, fatura almadan ödeme yapmayı kabul mü ediyorlar yani? Öyle ise bu çok şaşırtıcı

Serkan Doğan
Turki
+ ...
Evet Oct 19, 2005

Evet önce ben de şaşırmıştım. Ama sonra alıştım. Şartlarımı baştan konuşuyorum. Ama bazıları yine de New York'dan cash etmem gereken çekler göndermiyor değil

[quote]Xola wrote:

"Anlayış gösteriyorlar"

Serkan Dogan wrote:

Öyle ise bu çok şaşırtıcı

Özden Arıkan
Özden Arıkan  Identity Verified
Jerman
Ahli
+ ...
Bildiklerime cevap vermeye çalışayım Oct 19, 2005

seawalker'ın soruları:
Müşterilerin istediği bilgisayardan bastırıp verilmiş bir ödeme belgesi mi ?

Bildiğim kadarıyla internet üzerindeki işlerde zaten çoğumuz online fatura gönderiyoruz. Bastırılmış fatura isteyen müşteri de bugüne kadar zaten görmedim. Online fatura için internette şablonlar bulabilirsiniz, mesela Microsoft sitesinde de çeşitli şablonlar var. Forumlarda "invoice template" diye bir arama yapın.

Bizim kestiğimiz gerçek fatura USA daki müşterinin ne işine yarayacak?

Her faturayı nasıl kullanıyorsa sizinkini de öyle kullanacak: Defterine işleyecek, işi gereği gerçekleştirdiği harcamalar arasında gösterecek vb.

VAT uygulanacak mı ?

Hayır, KDV'yi herkes sadece kendi ülkesi içindeki işletmelerden tahsil edebiliyor, o da kendi KDV kaydı varsa. Hem ABD'de KDV uygulanıyor mu?

Bu konuları ülkemizde hangi muhasebeciler bilir?

Her ülkede her muhasebecinin bilmesi gerekiyor

Ya faturayı keser de ücreti 6 ay alamazsak nasıl olacak?

Bu bir "ticari risk". İşe başlamadan önce bu riski değerlendirebilmek için ajanslarla ilgili kaynaklara (bu sitede Blue Board, ayrıca Payment Practices yahoo grupları ve benzerlerine) bakmanız, resmî bir iş emri almadan işi yapmamanız vb gerekiyor. Buradaki Money Matters ve Business Issues forumlarında da bilgi bulabilirsiniz.

Nizamettin Yigit
Nizamettin Yigit  Identity Verified
Belanda
Bahasa Belanda hingga Bahasa Turki
+ ...
Hayalin vergisi Oct 19, 2005

seawalker wrote:

Ya faturayı keser de ücreti 6 ay alamazsak nasıl olacak?

Türkiye'de de diğer ülkelerde de durum hemen hemen aynı. Önce geçici vergi ödersiniz. Yani kazanmadığınız paranın vergisini. Ben buna hayalin vergisi diyorum. Sene sonunda bunlar tutumaz ise aradaki farkı tamamlarsınız. Yok eğer fazlanız varsa (diyelimki ben sizin faturanızı ödemedim) o zaman, devreden ilk dönemdeki ödemeniz gereken geçici vergiden veyahutta, mali yıl sonunda ise eğer hesapları denkleştiriken ödemeniz gereken extradan alamadığınız faturaya dair ödenmiş olan verig miktarını son ödeme meblağınızdan düşer geriye kalanı ödersiniz.

Bütün bunlar bir soru getiriyor?
Vergi işlemlerinde fatura kayıtlarını mı takip etmeli yoksa vezne ya da banka kayıtlarını mı?

Vergi dairesine durumu sorduğumda onlar normalde fatura kaydını esas alıyorlar. Ben ödeme sorunu olursa ne olacak deyince adam baştaki çözümü önerdi. Yani bizden alacağınız kalmaz diyor... Ama ben yine de vezne kayıtlarını esas alarak işlem yapıyorum. Yani para bana gelmedi ise o para henüz hayaldir. Hayalin de vergisi olmaz.

Fakat paranın geleceğini bilmek (yani henüz hayal iken sadece benim diğer işlerimi üç aşağı beş yukarı planlamama yardımcı olur.
Size de tavsiyem hayalin vergisini ödemeden vezne/banka kayıtlarınıza göre işlem yapın.

Kolay gelsin

N. Yiğit

Serkan Doğan
Turki
+ ...
Konu Oct 19, 2005

Konu açılmışken bununla ilgil başka bir noktaya değinmek istedim. Türkiye'de, geçenlerde şahsıma yalvar yakar tercüme gönderen bir büro ödeme vakti geldiğinde şöyle bir söylemde bulundu. Yok efendim, birkaç sene sonra herşeyden hatta banka transferlerinden bile vergi alınacakmış. Eğer şimdi bana havale yaparsa birkaç sene sonra bu onun başına dert açarmış. Benim de hareketlerime dikkat etmem gerektiği, zira bastığım her karakterin vergisini ayrıca devlete öde... See more
Konu açılmışken bununla ilgil başka bir noktaya değinmek istedim. Türkiye'de, geçenlerde şahsıma yalvar yakar tercüme gönderen bir büro ödeme vakti geldiğinde şöyle bir söylemde bulundu. Yok efendim, birkaç sene sonra herşeyden hatta banka transferlerinden bile vergi alınacakmış. Eğer şimdi bana havale yaparsa birkaç sene sonra bu onun başına dert açarmış. Benim de hareketlerime dikkat etmem gerektiği, zira bastığım her karakterin vergisini ayrıca devlete ödemem gerektiği, vs. Yani malum olan bir konuyu fazla abartmıştı, komik ve kasti olarak.
Tabi ki vergi ödemek borcumuzun borcu. Ama nispeten düşük ücretlere katlanmamızın bir nedeni de bizim birkaç katımızı kazanan büro sahiplerine işin vergisini ödeme fırsatını tanımaktır. Ayrıca, yurtdışında sıradan banka havalelerinde ek vergi alınıyor mu ve bu transferin nedeni sorgulanıyor mu? İleride bu denli katı yasalar ülkemize getirilecek mi? Umarım meramımı anlatabilmişimdir. Bilgisi olanların dikkatine..
Collapse

Nizamettin Yigit
Nizamettin Yigit  Identity Verified
Belanda
Bahasa Belanda hingga Bahasa Turki
+ ...
Senaryo Oct 19, 2005

Serkan Dogan wrote:

Konu açılmışken bununla ilgil başka bir noktaya değinmek istedim. Türkiye'de, geçenlerde şahsıma yalvar yakar tercüme gönderen bir büro ödeme vakti geldiğinde şöyle bir söylemde bulundu. Yok efendim, birkaç sene sonra herşeyden hatta banka transferlerinden bile vergi alınacakmış. Eğer şimdi bana havale yaparsa birkaç sene sonra bu onun başına dert açarmış. Benim de hareketlerime dikkat etmem gerektiği, zira bastığım her karakterin vergisini ayrıca devlete ödemem gerektiği, vs. Yani malum olan bir konuyu fazla abartmıştı, komik ve kasti olarak.
Tabi ki vergi ödemek borcumuzun borcu. Ama nispeten düşük ücretlere katlanmamızın bir nedeni de bizim birkaç katımızı kazanan büro sahiplerine işin vergisini ödeme fırsatını tanımaktır. Ayrıca, yurtdışında sıradan banka havalelerinde ek vergi alınıyor mu ve bu transferin nedeni sorgulanıyor mu? İleride bu denli katı yasalar ülkemize getirilecek mi? Umarım meramımı anlatabilmişimdir. Bilgisi olanların dikkatine..

Vergi toplama başarısı yüksek olan ülkelerde istenildiğinde bütün işlemleri takip ediyorlar. Tabi 285 milyonluk ABD de bu 285 milyonluk nüfus bu şekilde takibatı uygulanmaz hale getiriyor ve bilgisayara bırakıyorlar. Bilgisayar yılda 400 bin ile 4 milyon arasında kişiyi gelişigüzel piyango usulü çekiyor ve onları teftiş ediyorlar ve bu teftiş söylediğiniz gibi bütün hesaplarınızı didik didik edebiliyor...

Bizde TC Kimlik numarasının aynı zamanda vergi numarası olarak kullanılabilmesi ve bu numara olmaksızın banka hesabı açamıyor oluşunuz bu türden bir sistemin başlangıcı. Yine 6 milyarın üzerinde 6000 YTL paranın artık nakden ödenemiyeceği kanunu da sistemin daha dikkatli izleneceği işaretlerini veriyor.

Tabi nüfusu 285 milyon değilde sadece 16 milyon olan Hollanda açısından durum fevkalade kolay bir işlem. Her banka Her yılın ocak veya şubat ayında o yılın tüm dökümünün raporunu size gönderiyor. Hesaplar inceleneceği zaman veya vergiye beyanda bulunacağınız zaman o hesaplar üzerinden yapıyorsunuz veya ordan bazı kalemleri çıkarmak istiyorsanız da ona gerekçenizi ve belgelerini ispat edebilmeniz gerekiyor.

Bu yüzden ödemeleri hiç nakit olarak alamadığım için ben yaptığım harcamaları da on-line veya kart ile ödemeler yoluyla yapmayı tercih ediyorum. Böylece gelecek yıl işim azalacak. Türkiye'nin vergi toplamada Hollanda düzeyine çıkabilmesi için ne kadar yıl gerek bilmiyorum ama kurulan sistem arasında pek fark yoktur. AB müzakere süreci derken uyarlamalardan birisi de bu konuda olacak. Hollanda vatandaşlarından kafadan %33 alırken, Türkiye'dekilerin vergi ödemeden AB üyesi olabileceğini ben düşünemiyorum. En azından AB şu an bu konularda Türkiyeyi de müsavi bir noktaya getirmeye çalışıyorlar.

Dolayısıyla, uzay yolu veya banka filmlerindeki kadar çetin olur mu bilmem ama, bir kaç yıl içinde herkes benim gibi ödemelerini bankaya kabul edecek olursa, ki öyle devam edecek, vergilendirilmesi mutlak gibi gözüküyor.

Sağlıcakla

N. Yigit

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

You can also contact site staff by submitting a support request »

Part-time tercümanların fatura kesmesi

Translation news in Turki

CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

Buy now! »
Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »