Rijetko upotrebljavane ili zaboravljene riječi
Penyiaran jaluran : alz
alz
alz  Identity Verified
Croatia
Local time: 02:19
Bahasa Inggeris hingga Bahasa Croatia
+ ...
Sep 15, 2004

Da li ste skoro naišli na neku zaboravljenu ili rijetko upotrebljavanu riječ, ili izraz?

Ja sam nedavno naišao čak na dvije takve riječi i izraza, koja mi se, priznajem, osobno dopadaju.

U pripovjetci Vjenceslava Novaka napisanoj krajem 19. stoljeća naišao sam na PJESTOVATI, ono što danas nazivamo "baby-sitting". A djevojku koja je čuvala dijete nazvao je PJESTINJA (BABY SITTER). Obje riječi se nalazi i u Aniću. Ivana Brlić Mažuranić je dvadesetih godina p
... See more
Da li ste skoro naišli na neku zaboravljenu ili rijetko upotrebljavanu riječ, ili izraz?

Ja sam nedavno naišao čak na dvije takve riječi i izraza, koja mi se, priznajem, osobno dopadaju.

U pripovjetci Vjenceslava Novaka napisanoj krajem 19. stoljeća naišao sam na PJESTOVATI, ono što danas nazivamo "baby-sitting". A djevojku koja je čuvala dijete nazvao je PJESTINJA (BABY SITTER). Obje riječi se nalazi i u Aniću. Ivana Brlić Mažuranić je dvadesetih godina prošlog stoljeća objavila knjižicu "Radosna majka - dobra pjestinja".

U jednom članku Ferde Šišića iz 1925. našao sam: "Davanja u novcu spremala su se u riznicu a u prirodninama u ambare". Dakle, za ono što mi danas nazivano "plaćenje u naturi" može se reći i PLAĆANJE U PRIRODNINI. Anić ovaj izraz ne navodi.

Koji je vaš stav o razumnoj upotrebi ovakvih zaboravljenih ili rijetko upotrebljavanih riječi i izraza. Da li su to nužno arhaizmi i da li je njihova upotreba, po vašem sudu, anakronistična?
Collapse

bergazy
bergazy  Identity Verified
Croatia
Bahasa Croatia hingga Bahasa Itali
+ ...
Eventualno pokoji toponim Sep 17, 2004

Dragi Alz
zadnja riječ te vrste koju sam čuo bila je "plešivost" koju bi navodno trebali koristiti umjesto turcizma "ćelavost" a otuda i planina Plešivica ima isto značenje. Međutim izgleda da su i Česi istim pojmom označili alopeciju, tako da sam shvatio da sam kako godine prolaze, sve plešiviji i plešiviji. Ne zvuči jako dobro ali je istinito.)

Marko

Vesna Zivcic
Vesna Zivcic  Identity Verified
Bahasa Jerman hingga Bahasa Croatia
+ ...
Verba volant... Sep 29, 2004

Slučajno sam naišla na web stranicu na kojoj jedno mjesto štiti od zaborava riječi koje su se nekad upotrebljavale, a sada ih koriste ili ih se sjećaju samo stariji mještani

http://www.brela.com/brolanenses/rjecnik.htm

Vjerojatno svaka regija u Hrvatskoj ima potencijal za rječnik takve vrste.

[Edited at 2006-02-07 16:44]

Tiada moderator ditugaskan khusus untuk forum ini.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »

Rijetko upotrebljavane ili zaboravljene riječi

Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

Buy now! »