Halaman dalam topik: < [1 2 3 4 5 6] > | Fordítási díjak Penyiaran jaluran : Péter Tófalvi
| Jozsef Gal Local time: 20:10 Ahli (2004) Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ...
ne feledjük az irodalmi fordítókat, akik éhbérért dolgoznak világszerte ( no jó, majdnem mindenütt, mondhatni), netántán családjukat is eltartják, miegymás. Miért teszik, tán ne lenne bennük "osztályöntudat", "mundér becsülete"-szlogen? Kétlem. Mer' ugyan mit fordít a jogi fordító? Pl. "legally binding". A műszaki? "Instruction manual" (félreértés ne essék, ezt nem lebecsmérlően mondom). Nem kell Goethet vagy - teszem azt - J. Joyce-ot fordítani (megprób... See more ne feledjük az irodalmi fordítókat, akik éhbérért dolgoznak világszerte ( no jó, majdnem mindenütt, mondhatni), netántán családjukat is eltartják, miegymás. Miért teszik, tán ne lenne bennük "osztályöntudat", "mundér becsülete"-szlogen? Kétlem. Mer' ugyan mit fordít a jogi fordító? Pl. "legally binding". A műszaki? "Instruction manual" (félreértés ne essék, ezt nem lebecsmérlően mondom). Nem kell Goethet vagy - teszem azt - J. Joyce-ot fordítani (megpróbálni), hogy belásd: hétszázhetvenszer annyi időt vesz igénybe egy irodalmi oldal elfogadható megmunkálása mint egy - mégannyira technicizált - szakszövegé. Úgyhogy megrendülve - kezemben hervadó virágcsokorral - állok a "műfordító" (nemlétező ) szobra előtt.
[Edited at 2004-08-06 15:14]
[Edited at 2004-08-06 15:15]
[Edited at 2004-08-06 19:29] ▲ Collapse | | | Péter Tófalvi Hungary Local time: 19:10 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... TOPIC STARTER
Jozsef Gal wrote:
ne feledjük az irodalmi fordítókat, akik éhbérért dolgoznak világszerte ..
Igen, ez így van. De nézd meg a kiadóknál dolgozókat. Bezzeg őket nem kell sajnálni.
Föl pedig van, csak kérdés, hogy ki kanalazza le.
Gondolok pld. az Akadémiai Kiadóra, amely karakterenként 0,50 Ft.-ot fizet a fordítóknak.
0,25 Ft/kar-t fizetett nekem pld. a magyar-román utazószótár egy részének lektorálásáért. Meg is szakadt a kapcsolatunk elég gyorsan.
[Edited at 2004-08-06 15:56] | | | Dopelmeyer Local time: 19:10 Bahasa Jerman hingga Bahasa Hungary Technikai kérdés | Aug 14, 2004 |
Tófalvi Péter írta:
"Tehát nagyon olcsón dolgozónál nagy a ggyanú, hogy illegális szoftvert használ, és jó esélye van arra, hogy egyszer a BSA ("szoftverrendőrség") kitekeri a nyakát".
Csak az a kérdés, hogy a manapság, amikor bárhonnan dolgozhatsz, csak legyen Internet-hozzáférésed, hogyan találnak meg?
Én pl. 4 hónapja külföldön vagyok, de ugyanúgy megy a meló, mint ha otthon lennék. A "szoftverrendőrség"-nek vagy bárki... See more Tófalvi Péter írta:
"Tehát nagyon olcsón dolgozónál nagy a ggyanú, hogy illegális szoftvert használ, és jó esélye van arra, hogy egyszer a BSA ("szoftverrendőrség") kitekeri a nyakát".
Csak az a kérdés, hogy a manapság, amikor bárhonnan dolgozhatsz, csak legyen Internet-hozzáférésed, hogyan találnak meg?
Én pl. 4 hónapja külföldön vagyok, de ugyanúgy megy a meló, mint ha otthon lennék. A "szoftverrendőrség"-nek vagy bárkinek, pl. az adóhivatalnak, kicsit sokba kerülne, hogy kiszálljon ide, ha egyáltalán be tudják azonosítani, hogy hol vagyok. (Persze gyorsan hozzáteszem, hogy én nem használok illegális szoftvert és fizetem az adót).
A pár hátrány mellett ez a mi szakmánk előnye: lehetek New Yorkban éppenúgy, mint Tokióban. ▲ Collapse | | | Péter Tófalvi Hungary Local time: 19:10 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... TOPIC STARTER Persze, persze | Aug 14, 2004 |
Dopelmeyer wrote:
A pár hátrány mellett ez a mi szakmánk előnye: lehetek New Yorkban éppenúgy, mint Tokióban.
Igazad van, te vagy az, aki aládúcolod a szabályt.
Én egyébként szívesen kiköltöznék vmelyik csendes-óceáni szigetre, ahol:
- van legalább 1000 méteres hegy, ahol nem ér el a tzunami
- nincsenek a közelben emberevők
- van olcsó műholdas net-hozzáférés.
- nem folytattak a sziget közelében a radioaktív anyagok lebomlási idején belül nukleáris kísérleteket.

[Edited at 2004-08-14 12:48] | |
|
|
Dopelmeyer Local time: 19:10 Bahasa Jerman hingga Bahasa Hungary Adójogi probléma | Aug 15, 2004 |
Azért ez az egész érdekes adójogi kérdéseket vet fel. A magyar jogszabályok értelmében ugyanis nem kell Mo.-on adóznia annak, aki 4 hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodik. Az úniós csatlakozás után viszont korlátlan ideig (nem csak 90 napig) lehetek úniós országban. Ha jól megy az üzlet (és miért ne menne jól), akkor - mint turista - simán meg tudom fizetni a 17 eurós napi szállásdíjat (reggelivel), tehát túristaként itt sem kell adóznom. Akkor most m... See more Azért ez az egész érdekes adójogi kérdéseket vet fel. A magyar jogszabályok értelmében ugyanis nem kell Mo.-on adóznia annak, aki 4 hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodik. Az úniós csatlakozás után viszont korlátlan ideig (nem csak 90 napig) lehetek úniós országban. Ha jól megy az üzlet (és miért ne menne jól), akkor - mint turista - simán meg tudom fizetni a 17 eurós napi szállásdíjat (reggelivel), tehát túristaként itt sem kell adóznom. Akkor most mi a helyzet? Nincs egyetlen magyarországi megrendelőm se, de nincs ebben az országban sem, ahol vagyok. Akkor most kinek adózzak. Mivel otthon evás vagyok, ez a kérdés csak az év végén válik élessé. De valahogy itt az otthoni adóhivatal, a könyvelőm, a TB, stb. olyan távoli, elvont dolognak tűnnek.... ▲ Collapse | | | Péter Tófalvi Hungary Local time: 19:10 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... TOPIC STARTER
Dopelmeyer wrote:
Azért ez az egész érdekes adójogi kérdéseket vet fel. A magyar jogszabályok értelmében ugyanis nem kell Mo.-on adóznia annak, aki 4 hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodik.
Én erről nem hallotam.
Tudtommal, Magyarországon a jövedelem után adózni kell, kivéve ha a kettős adózást államközi egyezmény kizárja.
Tehát, valahol adóznod kell(ene).
Egyébként, Magyarország szomszédai közül a legkedvezőbb adók - megint csak, tudomásom szerint - Szlovákiában vannak. 19% egységesen.
Ha valakinek vannak mélyebb ismeretei EU-s vagy más adóparadicsomokról, ezt szívesen hallanám, nem másért csak az általános műveltségem fejlesztése okán. | | | Na és a munkavállalási engedély??? | Aug 15, 2004 |
Dopelmeyer wrote:
Ha jól megy az üzlet (és miért ne menne jól), akkor - mint turista - simán meg tudom fizetni a 17 eurós napi szállásdíjat (reggelivel), tehát túristaként itt sem kell adóznom. Akkor most mi a helyzet?
Szerintem az a helyzet, hogy ilyen esetben nem vagy turista.
Munkavállalónak számítasz, és ha nincs munkavállalási engedélyed az adott országra, akkor illegálisan dolgozol.
Nem tudom melyik országban vagy, de azt tudom, hogy az USA-ban ha fizikailag itt vagy, és dolgozol, tehát pénzkereső munkát végzel, mindegy, hogy a megrendelő hol van (és az is mindegy, hogy a bankszámlád hol van), akkor a törvények szerint USA munkavállalási engedély szükséges.
Az adózással kapcsolatosan, ha 180 napnál többet itt vagy egy évben, akkor adóznod kell (legalábbis adóbevallást kitölteni, ha nulla az adód, akkor is).
Az EU-s dolgokat nem igazán ismerem, és ezt a 4 hónapos Mo-n kívül tartózkodási dolgot sem, de szerintem itt inkább arról van szó, hogy ha 4 hónapnál többet külföldon vagy, akkor adózhatsz ott, és akkor a kettős adózási egyezmények miatt nem kell Mo-on. De ezt nem tudom pontosan, csak tippelek, mert így érzem logikusnak. | | | Dopelmeyer Local time: 19:10 Bahasa Jerman hingga Bahasa Hungary Munkavállalási engedély | Aug 16, 2004 |
Katalin írta: "Szerintem az a helyzet, hogy ilyen esetben nem vagy turista.
Munkavállalónak számítasz, és ha nincs munkavállalási engedélyed az adott országra, akkor illegálisan dolgozol."
Bocsika, de az EU csatlakozás után már nem kell munkavállalási engedély (annyit már elárultam, hogy EUs országban vagyok). Felejtsd el! Bármilyen hihetetlen is a számodra, ugyanolyan jogaim vannak, mint az ittenieknek. Anélkül, hogy emigráltam volna. Itt nem kell sem... See more Katalin írta: "Szerintem az a helyzet, hogy ilyen esetben nem vagy turista.
Munkavállalónak számítasz, és ha nincs munkavállalási engedélyed az adott országra, akkor illegálisan dolgozol."
Bocsika, de az EU csatlakozás után már nem kell munkavállalási engedély (annyit már elárultam, hogy EUs országban vagyok). Felejtsd el! Bármilyen hihetetlen is a számodra, ugyanolyan jogaim vannak, mint az ittenieknek. Anélkül, hogy emigráltam volna. Itt nem kell semmilyen "zöld kártya" meg ilyen baromság... Még az útlevelemet se hoztam magammal! Itt, Nyugat-Európában a szabadúszók körében ez már egy réges-rég elfogadott életforma. Angliában pl. sokan eladják londoni lakásukat, vesznek egy kisebb hajót és a földközi tengeren hajózgatnak. Találkoztam ilyenekkel (hoppá, még a végén elárulom, hol vagyok!).
A dolog technikai oldalát nézve pedig, honnan jönnének rá, hogy dolgozom? (egyébként megsúgom, senkit sem érdekel). Ez környék kifejezetten egy kirándulóhely. Minden szálláshelyen van on-line Net hozzáférés. Szép időben kiülök egy parkba a Laltopommal és ott pötyögtetek... ▲ Collapse | |
|
|
Péter Tófalvi Hungary Local time: 19:10 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... TOPIC STARTER Odáig OK, hogy EU | Aug 16, 2004 |
...de hogyha huzamosabb ideig ott élsz be kell jelentended a lakcímet.
Ez az egyik.
A másik: Igazolnod kell, hogy a létfenntartásodnak van anyagi fedezete.
Úgyhogy megint ott vagyunk, ahol a part szakad.
Egyébként privátban megírhatnád hol vagy, kíváncsivá tettél. Esetleg küldj egy képeslapot )
[Edited at 2004-08-16 07:16] | | | Dopelmeyer Local time: 19:10 Bahasa Jerman hingga Bahasa Hungary
Péter írta: "de hogyha huzamosabb ideig ott élsz be kell jelentended a lakcímet.
Ez az egyik.
A másik: Igazolnod kell, hogy a létfenntartásodnak van anyagi fedezete."
Sem az első, de főleg nem igaz a második állítás. A kutyát se érdekli, miből élsz. Találkoztam itt olyan holland szabadúszó újságíróval, aki már 14 éve nem volt otthon. Egy lakóbusszal furikázik egyik helyről a másikra. Az ilyen "anyagi fedezet bejelentési köt... See more Péter írta: "de hogyha huzamosabb ideig ott élsz be kell jelentended a lakcímet.
Ez az egyik.
A másik: Igazolnod kell, hogy a létfenntartásodnak van anyagi fedezete."
Sem az első, de főleg nem igaz a második állítás. A kutyát se érdekli, miből élsz. Találkoztam itt olyan holland szabadúszó újságíróval, aki már 14 éve nem volt otthon. Egy lakóbusszal furikázik egyik helyről a másikra. Az ilyen "anyagi fedezet bejelentési kötelezettsége" a szocializmusból maradt rémálom. Aki ezt a tájékoztatást adta Mo-on, az vagy téved, vagy inkább gyaníthatóan a félrevezetés, a megfélemlítés a célja, hogy még egy utólsót belecsípjen az emberbe, ahogy a szoc-ban megszokta. El kell felejteni mindezeket a marhaságokat. Itt ez nagyon könnyű, mert szóba se jön... Vannak itt olyan ifjonc amerikaiak, akik már két éve itt laknak és valószínűleg a gazdag apuka pénzeli őket. De ez senkit sem érdekel! ▲ Collapse | | | Péter Tófalvi Hungary Local time: 19:10 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... TOPIC STARTER
Dopelmeyer wrote:
Az ilyen "anyagi fedezet bejelentési kötelezettsége" a szocializmusból maradt rémálom.
Te nem ismered az acquis communitaire-t, vagyis az EU joganyagot.
Én sem ismerem behatóan, de ebben például biztos vagyok. Volt szó róla a rádió joggal foglalkozó műsorában is, amikor az unión belüli költözködés (lakhelyváltoztatás) jogáról/lehetőségéről volt szó.
Persze, ha veszed a sátorfádat, mint a.. ne mondjam ki, és csak úgy kóborolsz, az más helyzet, mert nem vagy nyomonkövethető, de attól még törvényt sértesz. | | | Péter Tófalvi Hungary Local time: 19:10 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... TOPIC STARTER No, majd ezzel kiütlek én téged | Aug 16, 2004 |
"INFORMATION ON COMMUNITY LAW
YOU ARE SELF-EMPLOYED PROFESSIONAL OR SERVICES PROVIDER
If you are a free-lance professional (a musician, a translator, a computer programmer, an artist, etc.) you are entitled to freely move and stay in another EU country until 3 months from the day of your first arrival therein. There is no specific requirement for you and the members of your family at your charge (your spouse, your children....) except holding your valid passport ... See more "INFORMATION ON COMMUNITY LAW
YOU ARE SELF-EMPLOYED PROFESSIONAL OR SERVICES PROVIDER
If you are a free-lance professional (a musician, a translator, a computer programmer, an artist, etc.) you are entitled to freely move and stay in another EU country until 3 months from the day of your first arrival therein. There is no specific requirement for you and the members of your family at your charge (your spouse, your children....) except holding your valid passport and your valid identity card with you in case of control.
Yet, some Member States can demand you show up in the local station of police within a certain deadline, as this provision is still applicable according to Article 4 of Directive 73/148/EEC. For this aspect, please contact local authorities (through the Consulate or the Embassy) before going to that country.
After 3 months of continuous staying in the same EU Member State, other than your motherland, you and the family members accompanying you can apply for a residence card covering your staying as long as your independent activity is carried inside that Member State."
A "can apply" természetesen úgy értelmezendő, hogy ha maradni akarsz 3 hó után, akkor "must apply". (Vannak más törvények, azok persze ki mondják a muszájt is)
Sorry!
Leégtél.
http://europa.eu.int/citizensrights/index_hu.cfm?action=factsheet&area=residencerights&factsheet=servicesproviders&country=fr&lang=en
[Edited at 2004-08-16 11:54] ▲ Collapse | |
|
|
Dopelmeyer Local time: 19:10 Bahasa Jerman hingga Bahasa Hungary Elmélet és gyakorlat | Aug 16, 2004 |
Ha ez igaz is és nem egy elavult rendelkezést rángattál elő, a gyakorlatban ilyesmi nem létezik. És a jövedelemigazolásról akkor még nem is szóltunk. Egyébként nálunk is ugyanezt csinálták a rendszerváltás után megjelent "angoltanárok". 3 hónap elteltével átlépték a szlovák határt, majd visszajöttek és újból indult a 3 hónap. De még mindig nincs válasz arra, hogy honnan tudják, hogy egyáltalán dolgozom? Ugyanolyan jogaim vannak, mint annak az amerikai mi... See more Ha ez igaz is és nem egy elavult rendelkezést rángattál elő, a gyakorlatban ilyesmi nem létezik. És a jövedelemigazolásról akkor még nem is szóltunk. Egyébként nálunk is ugyanezt csinálták a rendszerváltás után megjelent "angoltanárok". 3 hónap elteltével átlépték a szlovák határt, majd visszajöttek és újból indult a 3 hónap. De még mindig nincs válasz arra, hogy honnan tudják, hogy egyáltalán dolgozom? Ugyanolyan jogaim vannak, mint annak az amerikai milliomosnak, aki mondjuk 2 évig itt horgonyoz a kikötőben. Gondolod, hogy elkérik tőlük a bakszámla kivonatot? Haha... De befejezem, mert két malomban őrlünk. Inkább megfürdök a ...-ban (ben). Egyébként törvényt nem sértek, mert fizetem otthon az adót.... ▲ Collapse | | | Krisztina Lelik Greece Local time: 20:10 Bahasa Greek hingga Bahasa Hungary + ... annyira azért nem szabad a mozgás | Aug 16, 2004 |
illetve a mozgás az szabad, de a letelepedés már nem.
"Amennyiben 3 hónapnál hosszabb ideig maradnak egy másik tagállamban, akkor tartózkodási engedélyre van szükségük. Ezek kiadása ugyanakkor automatikus, amennyiben teljesülnek bizonyos feltételek.... letelepedhet egy másik tagállamban bárki olyan személy, aki megtakarításai, vagyona alapján igazolni tudja, hogy rendelekzik akkora anyagi fedezettel, hogy nem szorul rá a befogadó tagállam szociális segélyeire."... See more illetve a mozgás az szabad, de a letelepedés már nem.
"Amennyiben 3 hónapnál hosszabb ideig maradnak egy másik tagállamban, akkor tartózkodási engedélyre van szükségük. Ezek kiadása ugyanakkor automatikus, amennyiben teljesülnek bizonyos feltételek.... letelepedhet egy másik tagállamban bárki olyan személy, aki megtakarításai, vagyona alapján igazolni tudja, hogy rendelekzik akkora anyagi fedezettel, hogy nem szorul rá a befogadó tagállam szociális segélyeire."
Ez az Európai Unió Tanácsa által 1990. június 28-án elfogadott irányelvekben szerepel.
forrás: Horváth Zoltán: Kézikönyv az Európai Unióról, 5. kiadás, Földkör Kiadó, 2002
Még van egy csomó megkötés. Adózni pedig egyértelműen ott kell, ahol a céged telephelye van. Az viszont igaz, hogy évekig elélhetsz úgy egy másik tagállamban, hogy a kutya nem kér tőled tartózkodási engedélyt. De csak akkor, ha ezen idő alatt nem ér baleset, nem leszel beteg, és semmiféle közhivatallal nem kell kapcsolatba lépned. ▲ Collapse | | | Péter Tófalvi Hungary Local time: 19:10 Bahasa Inggeris hingga Bahasa Hungary + ... TOPIC STARTER
Dopelmeyer wrote:
Ha ez igaz is és nem egy elavult rendelkezést rángattál elő
No, egyenek meg téged a cápák, a ...-ban/ben
Összekeresem az internetet, amíg megtalálom az EU honlapot (amely egyébként a kedvenceimben van, de soha nem emlékszem, melyik mappában), és onnan a legfrissebb lapot lehozom neked, tálcán, erre meg fintorogsz.
Nem tudok rajtad segíteni....
(Mi a "széttárt kezek" emotikonja?) | | | Halaman dalam topik: < [1 2 3 4 5 6] > | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Fordítási díjak LinguaCore |
---|
AI Translation at Your Fingertips
The underlying LLM technology of LinguaCore offers AI translations of unprecedented quality. Quick and simple. Add a human linguistic review at the end for expert-level quality at a fraction of the cost and time.
More info » |
| Wordfast Pro |
---|
Translation Memory Software for Any Platform
Exclusive discount for ProZ.com users!
Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value
Buy now! » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |